Przeczytasz w: 2 minuty
Paleontolodzy stwierdzili ponad wszelką wątpliwość, że pierwsze skupiska ludzkie były rozsiane w różnych strefach klimatycznych naszego globu, stąd wniosek, że pierwsi ludzie musieli odżywiać się bardzo odmiennie, zależnie od warunków, w jakich żyli.
Bardzo trudno określić czas kiedy pożywienie, nie przestając być koniecznością, zaczęło być również umiejętnością doznawania przyjemności. Dopiero po wyłonieniu się w IV i III wieku p.n.e., państw o wysokiej kulturze takich jak Egipt, Babilon, Chiny, zapewne zaczęły kształtować się pierwsze kuchnie narodowe.
Bardzo trudno określić czas kiedy pożywienie, nie przestając być koniecznością, zaczęło być również umiejętnością doznawania przyjemności. Dopiero po wyłonieniu się w IV i III wieku p.n.e., państw o wysokiej kulturze takich jak Egipt, Babilon, Chiny, zapewne zaczęły kształtować się pierwsze kuchnie narodowe.
Powróćmy jednak do kuchni rdzennie polskiej.
Polska Kuchnia podzielona jest na 10 regionów kulinarnych, każdy z tych regionów wytworzył specyficzny charakter kuchni i produktów w niej używanych. Rozwój kuchni w poszczególnych regionach uzależniony był od wielu najróżniejszych czynników, takich jak dostęp do produktów leśnych i rolnych, hodowla bydła, trzody i drobiu czy dostępność do rzek, jezior i morza.
Polska Kuchnia podzielona jest na 10 regionów kulinarnych, każdy z tych regionów wytworzył specyficzny charakter kuchni i produktów w niej używanych. Rozwój kuchni w poszczególnych regionach uzależniony był od wielu najróżniejszych czynników, takich jak dostęp do produktów leśnych i rolnych, hodowla bydła, trzody i drobiu czy dostępność do rzek, jezior i morza.
Chciałabym, aby „Smacznego z tradycja” stało się przewodnikiem po kulinariach, Beskidu Śląskiego, mając nadzieję, że ten pomysł zachęci do zainteresowania się własną kuchnią, odszukania oryginalnych receptur i dzięki temu powiększy się ilość zidentyfikowanych produktów tradycyjnych. Liczę też, że ten „smakowity pomysł” zachęci do krzewienia kultury regionalnej kuchni Beskidu Śląskiego, który niewątpliwie charakteryzuje się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, oddającymi jednocześnie różnorodność i bogactwo tradycji. Wytwarzanie ich jest pewnego rodzaju sztuką, bardzo silnie związaną z historią mieszkańców zamieszkujących region od wieków oraz tych, którzy przybyli z różnych stron.
Zapraszam wszystkich do dzielenia się ciekawymi recepturami na regionalne potrawy, przepisami na przekąskę, na obiad, na deser, na później, na święta, na kolacje, itd …
Przepisy miłe widziane są ze zdjęciami.
Wszystkie regionalne „smaki”, które zostaną przysłane zgromadzimy w jednym miejscu, udostępnimy i sukcesywnie bedziemy powiększać bazę przepisów, receptur w miare pojawiania się kolejnych.
Przepisy miłe widziane są ze zdjęciami.
Wszystkie regionalne „smaki”, które zostaną przysłane zgromadzimy w jednym miejscu, udostępnimy i sukcesywnie bedziemy powiększać bazę przepisów, receptur w miare pojawiania się kolejnych.
„Smacznego z tradycja ” jest okazją do przypomnienia sobie najstarszych potraw, których młodzi ludzie być może nie znają, o których sami zapomnieliście, albo których też z braku czasu nie możecie przygotować, ale najważniejsze jest okazja na podtrzymywanie regionalnej tradycji przygotowania potraw, ponieważ umacnianie tożsamości regionu poprzez wspieranie młodych do zachowania tradycji oraz promocji produktów tradycyjnych jest bardzo istotną sprawą w pielęgnowaniu dziedzictwa kulinarnego.
A teraz „do garów” szanowni państwo i czekamy na Wasze przepisy – smacznego … : )
Niewykluczone, ze najbardziej oryginalne receptury na regionalny przysmak zostaną nagrodzone : )
Przepisy prosimy nadsyłać na adres: konkurs@radioistebna.pl